Szerző: Jókai Anna idézetek

„Önismeret hiányában a cselekvés is tévútra fut.”

„Most tudom csak, amikor teli van, milyen üres volt a lelkem.”

„Aki nem tud és nem is próbál szeretni, az a szeretetet fogadni se képes.”

„Van a logika fölött más is. A szeretet.”

„Nem biztos, ha egy rosszból megyünk valamibe, az feltétlenül jó lesz.”

„Az embereket érteni kell. Nem pedig megváltoztatni. Hiábavaló gyötrelem.”

„A bennünk élő örök gyermek visszavágyik az anyai biztonságba, a szeretet ölébe. Lett légyen az író, tanár, kétkezi munkás, vagy akár a felületen csillogó-villogó közszereplő. A lelke mélyén mindenki simogatásra vágyik.”

„A férfi teremti a világot, a nő pedig megtartja és gondozza.”

„A gyűlölet gyűlölete az egyetlen gyűlölet, amely az ellentétét, a szeretetet szülheti meg.”

„A hálát meg kell előzni. Egyenlő partnerként kezelni azt, aki kényünk-kedvünkre kiszolgáltatott: ez az igazi ajándék, ezt adjuk igazán, ez az, ami tőlünk függ, ez az, ami külön értékké teszi az egyébként természeteset.”

„A hamleti kérdés - lenni vagy nem lenni? - a töprengő személy öndilemmájából - úgy tetszik - mára az egész emberiség eldöntendő kérdésévé súlyosbodott, nincs mellébeszélés.
Igen vagy nem.
Ha nem, hát hurrá.. szinte semmit sem kell tennünk. Az igen: az a nehéz.”

„A hónapokat is elosztották. Adtak nekik nevet. Én abban születtem, ami február. Az egy hideg idő. Akkor hozott a gólya. Anyu azt mondja, egy nagy tóból, de akkor engem a jég alól kellett kihoznia, mert én már tudom, hogy a víz hidegben jég lesz. Nem fagy meg a jég alatt egy kicsi gyerek? És ki teszi őket oda? Az Isten nem teheti. Istennek, aki legfölül van, annak tudnia kell, hogy ez veszélyes. Ezt csak valaki nagyon rossz csinálhatja, és Isten küldi a gólyát, vegye ki a szegény kis gyerekeket, és vigye jó emberekhez, akik megszárítják.”