Szerző: Kölcsey Ferenc idézetek

Kölcsey Ferenc információk: Wikipédia információk Youtube információk Port.hu információk

„Nincsen szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei. Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké, mert nem a világban kerestünk még akkor barátokat, hanem a barátainkban leltük fel az egész világot.”

„Csalódni kell, hogy boldogok lehessünk,
Gyűlölni tudni, hogy újból szeressünk.”

„Az ember nem a jelen pillantat, nem a pillantati szükség rabja, értelmi eszméletekre lévén alkotva, nem veszti el a múltat szem elől, s ezáltal mind a jelennek több díszt szerezhet, mind a jövőre kiszámított hatással tud munkálni.”

„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges. Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki.”

„A sokaságért híven munkálj, de ítéletével ne törődjél.”

„Ki boldogságot vadász, árnyékot vadász.”

„Ki tud várni, az sokat tud, s nemcsak tud sokat, de tehet, s tenni fog sokat. A bölcs késő öregségében is elülteti a fát, noha hasznával maga nem élhet, de érti, miképpen az rendes időre megnő, s unokáját gyümölccsel enyhíti. Ő tudja, miért kell várni, s ki várás után sok jót nyert, az munkálni a jövő korért sem rest.”

„Bátorság ad erőt, pályán a gyáva hanyatlik, Bátran lépj, hogy utóbb fény koszorúzza fejed.”

„Messze tekints. A pálya kicsiny, túl rajta nagyobb vár.”

„Nincs szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei. Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké, mert nem a világban kerestünk még akkor barátokat, hanem barátainkban leltük fel az egész világot.”

„Az erény nyugalmával párosult akarat az, mely szelíd hatalommal munkálva állítja elő a jót, s hárítja el a gonoszat.”

„Az élet fő célja – tett, s tenni magában vagy másokkal együtt senkinek nem lehetetlen. Tehát tégy!”