Szerző: Móricz Zsigmond idézetek

Móricz Zsigmond információk: Wikipédia információk Port.hu információk

„Engem is mindig aranyos kedvűnek ismertek, de csak az én jó Istenem tudná megmondani, mennyi éccakai sírásba kerül az, hogy nappal mindig nevessen az ember szeme.”

„Mert ott van az emberi szívben a szeretet, csak megmutatni nehéz. Hiszen mindig mást kell csinálni, nem azt mutogatni.”

„Az élet elég gazdag ahhoz, hogy ugyanazokkal a személyekkel ne játszassa le több változatát egy helyzetnek, őneki elég személyzete van, hogy itt így, ott úgy bonyolítsa le az eseményt.”

„Mindig újat kell kezdeni, s mindig be kell fejezni, amit az ember kezdett. Így szakaszokra oszlik az élet, másképp pedig végtelenül összemosódik és lagymatag lesz.”

„Nem azért él az ember, hogy maga kövérségében hízzon, hanem azért, hogy az istenben bízva, segítsen azokon, akik bajban és tenger szenvedésben harapják utolsó falatjukat.”

„Ha idegenben bántják az embert, akkor mindennél jobb testvérek közé menekülni.”

„A boldogság olyan madár, hogy a kis fészekben hamarébb megpihen.”

„A boldogság semmi egyéb, csak a jó érzés. A jó közérzés. Az az érzés, hogy érdemes az embernek élni.”

„A féltékenység a legnagyobb ördög , az megemészti az ember szívét és az életét. De a féltékenység a leggonoszabb, mert mindenki csak arra féltékeny, aki őtet nem szereti. Azért az, aki féltékenységből gonosz, nagyon gonosz.”

„A férfiúnak minden joga annyi,
amennyit a nő ad neki.”

„A gazdag ember csak arra gondol, hogy a péze meglegyék, péz meg péz, meg hogy mutathassa a hatalmát.”

„A házasság olyan, mint a rántott csirke. Sose tudja az ember, hogy kit választ. A püspökfalatot keresem, és a mellekasát kapom!”