Szerző: Örkény István idézetek

Örkény István információk: Wikipédia információk Youtube információk Port.hu információk

„Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.”

„Szeretetük átlát a hegyeken, hétmérföldes csizmával lépked a szeretetük, s egy léghajót elkormányoznak a szeretet erejével, ha rajta utazik gyermekük.”

„Azelőtt mindig könnyen és biztos kézzel tudtam dönteni, rájöttem, hogy ez azért van, mert az ifjúságunkban a kérdés mindig ez: a jobbat vagy a kevésbé jót választom-e. Most már csak két rossz közt választhatok, ezért olyan nehéz a döntés.”

„Ha az ember agyát szabadjára hagyják, az a saját gondolatainak játékszere lesz.”

„Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitelik.”

„A halál legközelebbi rokona a csönd.”

„Ami tömegnek látszik, az sorsokat rejt magában, a legszürkébb, legszűkszavúbb ember is emlékeket, vágyakat, indulatokat, szenvedélyeket hordoz.”

„Arra gondoltam, hogy van két és fél órám, és azt csinálhatok vele, amit akarok. Arra gondoltam, hogy az ember addig fiatal, amíg hébe-hóba van ilyen két és fél órája. Nem sürgetik. Nem várják. Nem marasztalják. Senkitől sem fél, és senkit sem irigyel, csak van. Arra is gondoltam, hogy ez el fog múlni, de elhessegettem ezt a gondolatot.”

„Az ember addig tud szeretni, amíg adni, de én már csak neked vágyom adni, ami még maradt, azt a keveset.”