Szerző: Szilvási Lajos idézetek

„Én már tudom, az élet nem kegyes, és nem kegyetlen, hanem egyszerűen olyan, amilyen lehet.”

„Én még sohase féltettem, tudomásul vettem, hogy annyira magabiztos, annyira két lábbal áll a földön, hogy nemcsak baj, de még kellemetlenség se érheti.”

„Visszamenőleg semmit sem lehet korrigálni, fölösleges éppen neked mondanom. Amit már jóvá kell tenni vagy tétetni, az egyszer már mindenképpen megtörtént, praeteritum perfectum, és ami megtörtént, nyomot is hagy. Ha valaki összeégeti magát, hiába plasztikázzák elfogadhatóvá a küllemét, mindig viszolyogni fog a tűztől, de tán még a melegtől is.”

„Véresre vakarnám az egész testemet kínomban , ha nem félnék, hogy elcsúfítom magamat, mert borzalmasan hiányzol nekem, és minden nap egyforma undor nélküled, és undor is lesz, ameddig te haza nem jössz, hogy kiszabadíts engem ebből az életből..”

„A belenyugvás, az gyilkolja meg az egészséges ösztönöket. Legelőször az életösztönt. Így születnek a hősök.”

„A belső világosságot nem gyufával gyújtják.”

„A biblia, a szentek története, a liturgia, az imádságok.. gondolod, hogy ez az egész komplexum nem része az egyetemes emberi kultúrának? Elmúlik, mondjátok, én is elhihetem, hogy elmúlik, de mégis: benne van az egész eddigi kultúrában.”

„A cinizmus a cinikus emberek többségénél arra szolgál, hogy megalkudhassunk az adott helyzettel: nekem úgyse sikerülhet semmi, arra, amit én adhatnék, úgyse számít senki, tehát felülök egy asztalra, és ezután a lábam fogom lóbázni.”

„A déli nők olyan hamar elvirulnak, mint a déli virágok.”

„A demokratikus fikciónak az a lényege, hogy a szuverén nép annyira igazságos és felvilágosult, hogy hízelgés és vesztegetés nem ér fel hozzá, tehát két jelölt közül helyesen tud választani akkor is, ha az egyik csupa kellemetlen igazságot tár eléje, a másik pedig a legotrombább előítéleteinek és legaljasabb ösztöneinek hízeleg.”

„A gyakorlati életnek cáfolhatatlan axiómája, hogy valamiért valamit.”

„A gyávák legkényelmesebb eszköze, hogy erősnek látszanak.”