Szerző: Szilvási Lajos idézetek

„A hátunk mögött száz méterre a civilizáció. Közművek, közellátás, közigazgatás, közbiztonság és közállapotok. Így könnyű vadembernek lenni.
Vagy talán nehezebb. Állandó igazodás az élethez, minden szabály megszegése következményekkel jár.”

„A hazugság olyan, mint a rák. Elég egyetlenegy sejt, ami a hazugságtól rákos, és visszatarthatatlanul szétlappang lassan-lassan a szervezetben a rohadás. A szerelemben pedig a hazugság a rohadás. A visszafordíthatatlan.”

„A hitéért irigylem. Ha azt mondanám neki, hogy irigylésre méltó a hite, megrázná a fejét, s azt felelné, hogy nem hitről van szó. Világnézetről, életérzésről, meggyőződésről. Mindegy, minek nevezi. Jó volna, ha bennem is volna belőle.. Tartalmat adna, értelmet mindennek, még a veszélyek vállalásának is. Ahogy neki. Nem tudom, melyikünk az egészséges ember. Talán én vagyok a beteg. Ki lehet-e gyógyulni az én semmibensem-hivésemből? Lehet-e még egyszer talpra állni, levetni a kérdőjeles szemüveget, és úgy fogadni mindent, ahogy jön, amilyennek látszik, nem morfondírozni rajta, hogy mi rejlik mögötte? Jó volna még egyszer..”

„A legtöbb férfi azzal teszi tönkre a tekintélyét a felesége vagy a szeretője szemében, hogy ha kutyaszorítóba kerül, nekiáll hisztériázni, akár egy buta nő.”

„A mai nő táskája sűrített mása az életének: van benne személyi igazolvány, munkaadói igazolvány, gépkocsivezető-jogosítvány, slusszkulcs, lakáskulcs, esetleg a szeretője lakásának a kulcsa is, cigaretta, gyufa vagy öngyújtó, rúzs, púder, szempillafesték, zsebnaptár karikázott számokkal, fejfájás-csillapító, menstruációsgörcs-oldó, esetleg fogamzásgátló labdacsok, zsebkendő az orrnak, zsebkendő a rúzsnak, fésű, manikűrkészlet, soroljam tovább? Mindig mindenre készen, teljes fegyverzetben..”

„A modern technika legyőzi az időt, embertársaim! Éljen a huszadik század, amely gyermekeivé fogadott bennünket, s végtelen távlatokat nyitott előttünk, valamint utódaink előtt!”

„A műhiba néha oly megfoghatatlan, mint a cseresznyepálinkában az illat: csak a mag zamata-e, vagy ciánt kevertek bele. Egy paranoiás a maga üldözési mániájával ciánnak szagolja az illatot, valaki más pedig, aki megszokta, hogy ennek így kell lennie, akkor se gyanakszik, ha közönséges szeszbe kevernek ciánt, és azt itatják meg vele.”

„A nők megőriznek magukban valamit az egykori kislányból.”

„A reakciónak, a tőkének az a kedvező, ha atomjaira esik szét a társadalom, minden ember csak magával törődik, csak a maga betevő falatjára gondol. Ez a legjobb eszköz, hogy széthulljanak a szervezett erők, elsősorban a kommunista párt.”

„A rokonszenvek, különösen az egy látásra ébredő szimpátiák okát nem érdemes keresni. Tudomásul kell venni keletkezésüket, jó érzéssel és hálával venni tudomásul, és viszonozni is valami módon - ennyit tehet az ember. Meg azt, hogy adott esetben elcsodálkozik , jó érzéssel és bizonyos töprengéssel emberek között rezgő frekvenciákról.”

„A rokonszenveknek meg az ellenszenveknek szaguk van a levegőben.”

„A tárgyakban megbízhatunk. Józan, élettelen dolgok. Nem gondolkodnak, tehát nem is akarnak becsapni. Nem mozdulnak maguktól, tehát nem veszélyeztetnek bennünket puszta passzióból. Bennük van egyedül bizonyosság, és bennük nincsenek hátsó szándékok..”